Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής Χιλή: Φωτογραφίες ομογενών ...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
Χιλή: Φωτογραφίες ομογενών νέων «στολίζουν» το ημερολόγιου του ΣΑΕ, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, για το 2012
Θεσσαλονίκη10.02.2012

Ένας μεσήλικας ομογενής με τη στολή του τσολιά, ένα ροζιασμένο χέρι με τις ασημένιες χάντρες του κομπολογιού να μετράνε τα βάσανα και τους καημούς, μακριά από την πατρίδα, βύσσινο γλυκό του κουταλιού σε γυάλινο πιατάκι και δίπλα ασημένιο κουταλάκι, από την προίκα που ετοίμασε η μάνα, όπως έκαναν στην Ελλάδα…

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που “στολίζουν” το ημερολόγιο του 2012 της Περιφέρειας ΣΑΕ, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Πρόκειται για φωτογραφίες που βραβεύτηκαν στον πρώτο διαγωνισμό φωτογραφίας, που διοργάνωσε το Δίκτυο Νεολαίας της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενδυνάμωση των δεσμών με την πατρίδα, αλλά και την ανάδειξη της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη ζωή των χωρών υποδοχής.

Η ανταπόκριση των νέων, δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς, ήταν αθρόα: από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, τη Χιλή. Και η ευαισθησία τους περίσσευε…

Το 1ο βραβείο απέσπασε η φωτογραφία της Αυγουστίνας Μανίκη, από το Μπουένος Άϊρες, η οποία επέλεξε να φωτογραφίσει έναν ομογενή, με τη στολή τού τσολιά, στην παρέλαση το Μάιο του 2011, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. «Το διαπεραστικό βλέμμα γεμίζει τη φωτογραφία με περιεχόμενο, αισθήματα και ανθρωπιά», όπως λέει η νεαρή Αυγουστίνα.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που επιλέχθηκαν, είναι και η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Ελληνική Κοινότητα «Σωκράτης», του Μπουένος Άϊρες.

«Αυτή η φωτογραφία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα», λέει ο Αλέξης Σπυράκης, «καθώς φέρνει στη μνήμη μου τον παππού μου Δημήτριο. Με τη δωρεά που έκανε, με τόση αγάπη και μόχθο, συνεισέφερε ώστε σήμερα Έλληνες και Φιλέλληνες να εξακολουθούν να έχουν έναν τόπο προσευχής και να διατηρούν αμιγή την πίστη τους».

Φυσικά από τις φωτογραφίες δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ακρόπολη, στην αγκαλιά της οποίας βρέθηκε ομάδα νέων ομογενών, τους οποίους απαθανάτισε ο Νταβίντ Γκονζάλες από το Μεξικό.

Αισιοδοξία για το «αύριο» του Ελληνισμού στη μακρινή Λατινική Αμερική, αποπνέει η φωτογραφία του Θεοχάρη Δεληγιάννη, από τη Χιλή, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με τρία ελληνόπουλα, με ελληνικές φορεσιές, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, της Ελληνικής Κοινότητας Σαντιάγο.

Φωτο: “Νοσταλγία”, της Μαριάντζελας Μπελονάκις, Ουρουγουάη

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής