Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Κύπρος: Επαφές Προέδρου Βου...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Λευκωσία08.02.2012

Την πλήρη κατανόηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και στην προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων, εισέπραξε από τα Ομοσπονδιακά Νομοθετικά Σώματα της Αυστραλίας ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και τα μέλη της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτονται την Αυστραλία.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, κατά την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα, έφτασε το πρωί στην Καμπέρα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας John Hogg και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Peter Slipper. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, Γιάννης Ιακώβου.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία είχε επίσης επαφές με τον Πρόεδρο της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Εμπορίου Michael Danby, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά από τις συναντήσεις, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίηση της αντιπροσωπείας για τις επαφές και αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε η αυστραλιανή πλευρά για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνάντηση του Greentree.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των Προέδρων των Νομοθετικών Σωμάτων και των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών αναφορικά με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πιθανή συμβολή του στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στην ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ.

Είπε ακόμη ότι εξήγησε στην αυστραλιανή πλευρά πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενίσταται στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ανέφερε ότι αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και η συμβολή της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στη σταθερή και διαχρονική θέση αρχών των αυστραλιανών κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων έναντι του Κυπριακού, η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα