Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής Με υπερηφάνεια γιόρτασαν τη...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
Με υπερηφάνεια γιόρτασαν την 25η Μαρτίου οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής
Θεσσαλονίκη31.03.2010

«Πλημμύρησε» από Ελλάδα το Μπουένος Άιρες, όπου οι ομογενείς μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, γιόρτασαν με κάθε επισημότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σε αυτή τη μοναδική σε όλη τη Λατινική Αμερική παρέλαση, προσήλθαν περίπου 1.500 ομογενείς, από όλη την Αργεντινή, αλλά και τη Χιλή και την Ουρουγουάη, κυρίως νέοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αργεντινής. Η παρέλαση, όπως και πέρυσι, έγινε στην ιστορική λεωφόρο «Avenida de Mayo», της πρωτεύουσας της Αργεντινής, εκεί, όπου τον Μάιο του 1810, έγινε η επανάσταση του Μπουένος Άιρες κατά των ισπανών κατακτητών. Μία επέτειος σημαντική για τη δεύτερη πατρίδα, που με τον εορτασμό των ελλήνων ομογενών συνδέθηκε με την ελληνική επανάσταση του 1821, άλλος ένας δεσμός με την Αργεντινή, όπου, όπως και σε όλη τη Λατινική Αμερική, ο φιλελληνισμός είναι δεδομένος.

«Αυτή ήταν η πιο όμορφη ημέρα στη ζωή των ομογενών της Αργεντινής», δηλώνει από το Μπουένος Άιρες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάριος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΣΑΕ, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. «Θα θέλαμε να είσαστε εδώ και να δείτε από κοντά τα δάκρια χαράς και υπερηφάνειας των ελλήνων, απ΄ όλες τις κοινότητές μας, που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν εδώ από την Κόρντομπα, τη Μεντόσα, το Ροσάριο, Μαρ δελ Πλάτα, Κομοντόρο, Ριβαντάβια κ.ά. Να καμαρώσετε μαζί μας τη νεολαία μας, που έβαλε όλες τις δυνάμεις της για να προβάλλουμε και πάλι την πατρίδα. Να δείτε με τι καμάρι φορούσαν τις παραδοσιακές τους στολές τα ελληνόπουλα, με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια».

Τους ύμνους της Αργεντινής και της Ελλάδας παιάνιζε η φημισμένη μπάντα «Regimiento Patricios», που ηγήθηκε της παρέλασης, άλλο ένα δείγμα της εκτίμησης που τρέφουν οι αρχές για τον ελληνισμό, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έγινε και μια μεγάλη εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στους χώρους του Δημαρχείου του Μπουένος Άιρες.

Η παρέλαση κατέληξε μπροστά σε μία εξέδρα στημένη δίπλα από την πλατεία «De Mayo», εκεί όπου κάποτε μιλούσε στα πλήθη η Εβίτα Περόν. Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα, με τα ελληνόπουλα να διαπρέπουν στους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας των γονιών τους.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο πρέσβης της Ελλάδας, Μιχάλης Χριστίδης, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, κ. Ταράσιος κ.ά.

Παρουσία των Ελλήνων στην Αργεντινή

Ο αριθμός των ομογενών μας σε όλη την Αργεντινή υπολογίζεται σε περίπου 25.000, όπως μας αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος, ωστόσο πηγές της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανεβάζουν τον αριθμό, μαζί με τους ελληνικής καταγωγής, σε 60.000.

Η παρουσία της ομογένειας στην Αργεντινή ανάγεται στο τέλος του 19ου, αρχές του 20ού αιώνα. Έλληνες πρωτοπάτησαν το πόδι τους στην επικράτεια, που θα αποτελούσε αργότερα την Αργεντινή, από την εποχή της ανακάλυψης της αμερικανικής ηπείρου, ως μέλη των πληρωμάτων των θαλασσοπόρων Κορτές και Πιτζάρο.

Ξεχωρίζουν τα ονόματα δύο Υδραίων ναυτικών – Νικόλαος Κολμανιάτης και Σαμουήλ Σπύρου – που αναφέρεται ότι πολέμησαν στο πλευρό του Σαν Μαρτίν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αργεντινής κατά τον 19ο αιώνα. Το όνομα του Σπύρου φέρει μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής (Ara Espiru), ενώ το όνομα του Κολμανιάτη, ο οποίος έφτασε στο βαθμό του υποναυάρχου, φέρει μία πολεμική σχολή της χώρας.

Το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς την Αργεντινή ενισχύθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου και τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η μετανάστευση διακόπηκε, μάλλον οριστικά, στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πρώτη παρέλαση στο Μπουένος Άιρες, τον Μάρτιο του 2009

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής