Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Επίσημη έναρξη της 1ης Συν...

ΣΑΕ

Send | Print | RSS ΣΑΕ '
Επίσημη έναρξη της 1ης  Συνάντησης Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ
Θεσσαλονίκη04.12.2009

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει η πλήρης ανάπτυξη των δράσεων των νέων ομογενών, σε κάθε γωνιά της γης, μέσα από τα Δίκτυα Νεολαίας του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως επισημάνθηκε, χθες βράδυ, απ΄ όλους τους ομιλητές κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της 1ης Συνάντησης Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και των ΜΜΕ, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.ά.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως τόνισε ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας Καναδά, κ. Τάσος Μαστοράκος, είναι «να βρεθούν οι συνισταμένες, εκείνες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε ένα κοινό δρόμο», ενώ ευχαρίστησε εκ΄ μέρος όλων των συνέδρων τον Πρόεδρο και το Προεδρείο του ΣΑΕ, που έκαναν πράξη τη δέσμευσή τους, θέτοντας τις βάσεις για την οργάνωση της Νεολαίας.

«Η Νεολαία μας είναι το «Παρόν», και όχι απλά το «Μέλλον» της Ομογένειας, που είναι διάσπαρτη σε ολόκληρη την οικουμένη, όπως πολύ εύστοχα εκφράζεται και από το κεντρικό σύνθημα της Συνάντησης: «Το Μέλλον είναι Εδώ». Χρέος και βούλησή μας είναι να σας δώσουμε τα απαραίτητα εκείνα εφόδια και εργαλεία, που θα συμβάλλουν έμπρακτα στη συνέχιση του Ελληνισμού, σε κάθε γωνιά της γης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης και συνεχάρη τους νέους για την ιστοσελίδα τους (www.nesae.gr), που εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της 1ης Συνάντησης.

Συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός του Επίτιμου Προέδρου του ΣΑΕ, κ. Ανδρέα Άθενς, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ειδικά για τη Συνάντηση των Νέων, στους οποίους τόνισε ότι τα έργα είναι αυτά που προωθούν την υπόθεση του Ελληνισμού, θυμίζοντάς τους ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μόλις 27 ετών όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του ανά τον κόσμο.

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης των Συντονιστικών Συμβουλίων Νεολαίας των Περιφερειών του ΣΑΕ, χαιρέτισε, με μήνυμά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, κα Ελπίδα Τσουρή, εκφράζοντας τη δέσμευσή της για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο των Νέων του ΣΑΕ.

«H συνάντηση αυτή αποτελεί μία απτή απόδειξη του σημαντικού έργου, που επιτελείται και βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΑΕ. Γνωρίζουμε ότι η πρόκληση και η δυσκολία είναι μεγάλη. Το έργο της διασφάλισης των γλωσσικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και εθνικών δεσμών, μεταξύ των νέων δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, και της πατρίδας μας, είναι έργο υψίστης εθνικής σημασίας, έργο τιτάνιο, που απαιτεί τη συμβολή, συμμετοχή και στήριξη όλων μας», τονίζεται-μεταξύ άλλων- στο μήνυμα της κ. Τσουρή.

Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, μετέφερε στους συνέδρους ο βουλευτής κ.Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε – μεταξύ άλλων – των διττό, σύνθετο ρόλο των νέων ομογενών να κρατήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες του ελληνισμού και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις των καιρών.

Την αισιοδοξία του για το έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι νέοι ομογενείς εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Γραμματέας της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «η γενιά που έρχεται είναι αυτή που θα απογειώσει τον Ελληνισμό στα πέρατα της γης».

«Η ενεργοποίηση της νεολαίας του αποδήμου ελληνισμού είναι μια μεγάλη πρόκληση, εθνικής σημασίας, ζωντανεύει τις ελληνικές κοινότητες και αποτελεί γέφυρα με το εθνικό κέντρο», τόνισε από την πλευρά του ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κ.Κώστας Πανταζής, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση του θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού.

«Οι νέοι συμβολίζουν τη συνέχιση και την ελπίδα σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καλωσορίζοντας με αισθήματα χαράς και συγκίνησης τους νέους στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την πόλη του Πολιτισμού και της Νεολαίας, όπως είπε. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του κ. Άθενς και του κ. Ταμβάκη, που προωθεί σημαντικές, όπως είπε, ιδέες, μία από αυτές η «Κιβωτός του Απανταχού Ελληνισμού», στην οποία συμπαραστέκεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Συνεχάρη, επίσης, τους νέους για την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν συντονισμένη εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απευθύνανε και ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων του ΥΠΕΞ της Κύπρου, κ. Τουμαζής, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας, κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, ο πατήρ Τιμόθεος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα. Μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Γεώργιος Κοντορίνης.

Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν η δημοσιογράφος της ERT WORLD κα Εύα Μπούρα και ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας Καναδά, κ. Τάσος Μαστοράκος.

 
Share |

ΣΑΕ