Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ωκεανίας Μεγάλη επιτυχία οι 3οι Πανε...

ΣΑΕ Ωκεανίας

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ωκεανίας '
Μεγάλη επιτυχία οι 3οι Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες Ωκεανίας
Μελβούρνη01.12.2009

Ομόφωνη ήταν η ετυμηγορία όλων όσων παρευρέθηκαν στο τριήμερο των «Πανελλήνιων Αθλητικών και Πολιτιστικών Αγώνων Ωκεανίας-Μελβούρνη 2009» στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στη Μελβούρνη, ότι οι Αγώνες με συμμετοχή 600 περίπου αθλητών ελληνικής καταγωγής από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας και τη Νέα Ζηλανδία, ήταν ένας περήφανος εορτασμός ελληνικής νιότης και ελληνικού πνεύματος αγνής άμιλλας.

Ένα μοναδικό γεγονός ανάδειξης και σύμπτυξης της ελληνικής παροικίας στην Ωκεανία, προβολής στην ντόπια πολυπολιτιστική κοινωνία της Αυστραλίας και ενίσχυσης της ελληνόψυχης συνείδησης των αθλητών.

Τα εγκαίνια την Παρασκευή το βράδυ 28 Νοεμβρίου στην αίθουσα δεξιώσεων του Ξενοδοχείου Σίμπελ της Μελβούρνης, αποτέλεσαν ένα μεγαλόπρεπο ξεκίνημα των αγώνων, με ένα πλήθος δύο περίπου χιλιάδων ατόμων που ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια των καλεσμένων, αλλά δεν τους στερήθηκε το δικαίωμα να παρακολουθήσουν την τελετή και να χαρούν από κοντά τα ελληνικά νιάτα.

Τα εγκαίνια έκανε το Υπουργός Αθλητισμού της Πολιτείας της Βικτώριας κ. Hon James Merlino, ο οποίος είχε θέσει τους αγώνες υπό την αιγίδα του, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους παρευρεθέντες, ο ηγέτης της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ted Baillieu, ο Πρόεδρος ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης ο οποίος ήλθε ειδικά στην Αυστραλία για τους Αγώνες και τον υποδέχθηκαν με θέρμη, ο Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Εξοχ. Ανωτ. Αρμοστής της Κύπρου κ. Ιωάννης Ιακώβου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κ. Χρήστος Σαλαμάνης, οι Βουλευτές ελληνικής καταγωγής κα Μαρία Βαμβακινού, Τζων Πανταζόπουλος, Τζένη Μικάκος, Νίκος Κοτσίρας, Γιώργος Σουρής, ο βουλευτής της περιοχής κ. Martin Foley, οι Δήμαρχοι Μαίρη Λάλιος της δημαρχίας Whittlesea και Πωλ Κλισάρης της Δημαρχίας Monash, ο κ. Γιώργος Λεκάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμού Βικτώριας, ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας Ωκεανίας κ. Ηλίας Δεμουρτζίδης, οι Σύμβουλοι ΣΑΕ Ωκεανίας κ.κ. Δημήτρης Κανελλάκος (Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων), Χάρης Δανάλης, Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, Παναγιώτης Δεμουρτζίδης, Γιάννης Μπέλλας και Στέλλα Μπάρης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μελβούρνης κ Βασίλης Παπαστεργιάδης, Αδελαϊδας κ.Βασίλης Ελοβάρης, Σύδνεϋ κ. Χάρης Δανάλης, Ντάργουϊν κ. Γιάννης Νικολάκης, με μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων, κυβερνητικά στελέχη της πολιτείας της Βικτώρια η Διοργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, εθελοντές, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εκπρόσωποι των χορηγών, στελέχη των παροικιακών συλλόγων της ομογένειας της Μελβούρνης, οι αθλητές με τους προπονητές, συνοδούς και γονείς τους, και πλήθος κόσμου που είχαν κατακλύσει την τεράστια αίθουσα της τελετής.

Οι ομιλητές της βραδιάς εκθείασαν το γεγονός χαρακτηρίζοντας τους αγώνες σαν συνέχεια του ολυμπισμού και της υγιούς σύμπραξης σώματος και πνεύματος, στοιχεία που τονίσθηκαν με γραπτά μηνύματα που είχαν καταθέσει οι παριστάμενοι, ως και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Kevin Rudd, ο ηγέτης της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης κ. Malcolm Turnbull, και ο πρωθυπουργός της Πολιτείας κ. John Brumby, o Δήμαρχος Μελβούρνης κ. Robert Doyle, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Σπύρος Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Πρέσβης κ. Αλέξιος Χριστόπουλος και άλλες προσωπικότητες.

Την ωραία βραδιά στόλισαν διάφορες παρουσιάσεις, από επίδειξη Παγκρατίου, έως συμβολική αφή φωτός, αρχαίες ελληνικές παραστάσεις και ενδυμασίες που έδωσαν μια περιφανή νότα αρχαιόπρεπης δόξας στην ωραία τελετή.

Μετά τους αρχικούς ομιλητές, ο Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη, παρέδωσε στη Δήμαρχο Μαίρη Λάλιος επιταγή $60.000 από το Ομογενειακό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών ΝΝΟ προς τη δημαρχία Whittlesea που έχει σημαντικό αριθμό δημοτών ελληνικής καταγωγής, συμβολική δωρεά για τις καταστροφικές φωτιές που είχαν πλήξει την περιοχή της Δημαρχίας πέρυσι. Το Ομογενειακό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών ΝΝΟ είχε ιδρυθεί μερίμνη του ΣΑΕ Ωκεανίας μετά τις καταστροφικές φωτιές που είχαν πλήξει την Ηλεία και την Εύβοια το 2007 και είχε προσφέρει σημαντικό έργο, ενισχύοντας οικονομικά πληγέντες που βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τους διοργανωτές και τους εθελοντές και τους ευχήθηκαν καλούς αγώνες. Την επομένη άρχισαν οι αγώνες σε διάφορους αθλητικούς χώρους της Μελβούρνης. Τένις, ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών, μπάσκετμπολ, κολύμβηση, water polo, ταϊκβοντό, στίβος, ακόντιο, πάλη, με αθλητές διάφορων ηλικιών και κατηγοριών σε μια αποθέωση αγνού ολυμπισμού και άμιλλας. Όλοι εξέφρασαν την συγκίνηση και ικανοποίησή τους, από το θέαμα που πρόσφεραν τα νιάτα της παροικίας μας, οι αυριανοί ηγέτες της ομογένειας στην Ωκεανία.

Στο τέλος των αγώνων ποδοσφαίρου, δόθηκε ένα φιλικό παιχνίδι από της ελληνικές ομάδες των West Sydney Berries και South Melbourne. Με λίγα τερτίπια του καιρού τής Μελβούρνης που λόγω βροχής συσπειρώθηκε το προγραμματισμένο υπαίθριο γλέντι μετά το κλείσιμο των αγώνων, όλα πήγαν θαυμάσια και οι όποιες οργανωτικές μικροαδυναμίες έγιναν μάθημα για τους επόμενους.

Οι αθλητές πήραν τα μετάλλιά τους από επίσημους προσκεκλημένους και στελέχη των Αγώνων, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής ΝΝΟ κ. Γιώργος Σουρής, ο ομογενειακός ευεργέτης κ. Γιώργος Τόμας (Θωμόπουλος), ο Συντονιστής Ωκεανίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας Ωκεανίας κ. Ηλίας Δεμουρτζίδης, και πολλοί άλλοι. (Επίσημος κατάλογος αποτελεσμάτων φωτογραφίες και βίντεο θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Τετάρτη μέσω του ιστοχώρου του ΣΑΕ Ωκεανίας www.saeoceania.org.au και σχετικά βίντεο στο UTube με τίτλο Oceania Panhellenic Games Melbourne-2009).

Σε μια ατμόσφαιρα νεανικής έξαρσης και ομογενειακής περηφάνιας, οι παριστάμενοι σιγοτραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μετά την λήξη των αγωνισμάτων και ο Συντονιστής Ωκεανίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος ευχαριστώντας τους διοργανωτές, τον κ. Μανώλη Σταράκη που είχε την εποπτεία της όλης διοργάνωσης, τους αθλητές και τους χορηγούς μεταξύ των οποίων τους εταίρους-χορηγούς TT Hellenic Bank, Κυβέρνηση της Βικτώρια VMC, ΓΓΑΕ και άλλους χορηγούς και παροικιακές οργανώσεις, και τους επικοινωνιακούς υποστηρικτές ΑΝΤ1, ΕΡΤ/WORLD, ΡΑΔΙΟ 3ΧΥ, ΤΑ ΝΕΑ, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, TGA NEWS, ως και πολλούς υποστηρικτές, με την βοήθεια των οποίων έγινε δυνατή η διοργάνωση των Αγώνων.

Κλείνοντας και ευχαριστώντας το κοινό, ο κ. Αγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Ντάργουϊν κ. Γιάννη Νικολάκη, οι επόμενοι Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Ντάργουϊν το 2011, μετά την δυναμική υποστήριξη που εξασφάλισε η Κοινότητα Ντάργουϊν από την τοπική πολιτειακή κυβέρνηση.

 
Share |

ΣΑΕ Ωκεανίας