Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής Συνεδρίαση του Συντονιστικο...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας
Παναμά13.03.2009

Στην Πόλη του Παναμά, από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, με τη συμμετοχή και των Συνδέσμων και της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας.

Παρόντες ήταν ο Συντονιστής κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης και οι Σύμβουλοι, κκ. Φώτης Παπαδίκης (Παναμάς), Θεοδώρα Τσίχλη (Κόστα Ρίκα), Γεώργιος Τσούλφας (Βραζιλία), Μάριος Παναγόπουλος (Αργεντινή) και οι Σύνδεσμοι: κκ. Ελένη Σταματιάδη (Μεξικό), Ιωάννης Δενδρινός (Ουρουγουάη), Μιχάλης Πολίτης (Χιλή) και Χαρίσιος Βαρδάκας (Περού).

Τη Νεολαία εκπροσώπησαν η Συντονίστρια Μαριάνα Ρίπολη Μεϊντάνη (Βραζιλία) και τα Μέλη της Επιτροπής, Μαρία Παπατσώρη (Παναμάς), Άννα Δήμου (Ουρουγουάη), Χεσούς Λεόν Μαυρίδης (Μεξικό) και Νίκος Κοντός (Αργεντινή).
H Η έναρξη των εργασιών έγινε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μεξικού και Κεντρώας Αμερικής, Σεβασμιότατου Αθηναγόρα, και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος της Ελλάδος και της Κύπρου στον Παναμά.

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το διευρυμένο Συντονιστικό Συμβούλιο (Σύμβουλοι και Σύνδεσμοι) και παράλληλα έλαβε χώρα η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων:

- H Ετήσια Έκθεση 2008 της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, που επρόκειτο να κατατεθεί στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε., και το θέμα της ψήφου των Αποδήμων,

- η αλλαγή της ονομασίας της Περιφέρειάς μας από Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής σε Περιφέρεια Λατινικής Αμερικής,

- ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των αποφάσεων της Περιφερειακής Συνέλευσης (Σαντιάγο, 7-9/11/2008) με έμφαση στις υποτροφίες, τα Προγράμματα Φιλοξενίας, την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, τη διοργάνωση σεμιναρίων ελληνικών παραδοσιακών χορών κ.α.

- η Ελληνομάθεια και πώς μπορεί να ενδυναμωθεί με προγράμματα επιμόρφωσης δασκάλων της Περιφέρειας, την πρόσληψη δασκάλων από τις χώρες της Περιφέρειας κατόπιν μιας ειδικά σχεδιασμένης γι’ αυτο το σκοπό μετεκπαίδευσης, τη σύσταση Δικτύου Διδασκόντων των νέων ελληνικών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη δημιουργία περισσότερων Κέντρων Πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας στην Περιφέρεια κ.α. .

- το Δίκτυο Ανθρώπων του Πολιτισμού της Περιφέρειας, – το Δίκτυο Επιχειρηματιών της Περιφέρειας, – τις ενέργειές μας για τη μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ WORLD στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, – τις περιοδείες Ελλήνων καλλιτεχνών, – το πρόγραμμα: Μαθητιάδα 2009.

Την Κυριακή 1η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Κοινή Συνεδρίαση Συντονιστικού Συμβουλίου και Συνδέσμων με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, στην οποία ήταν παρόν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στον Παναμά, κος Χαράλαμπος Τζανετάτος.

Ο Συντονιστής ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Νεολαίας για τα θέματα που συζήτησε το Συντονιστικό Συμβούλιο την προηγούμενη μέρα και ανακοίνωσε ότι το Σ.Α.Ε. της Περιφέρειας θα χρηματοδοτήσει την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη της Συντονίστριας κυρίας Μαριάνας Ρίπολη Μεϊντάνη.

Από μέρους της η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας ανακοίνωσε τις αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της παράλληλης Συνεδρίασής της:

- Στις χώρες χωρίς εκπρόσωπο στην Επιτροπή Νεολαίας, όπως η Βενεζουέλα, η Κόστα Ρίκα, το Περού και η Χιλή, να ορισθούν εκπρόσωποι με την ονομασία «Σύνδεσμος»,

- Να ορισθεί αναπληρωτής Συντονιστής της Επιτροπής,

- Να διοργανωθεί Περιφεριακή Συνέλευση της Νεολαίας, στις 16-18 Οκτωβρίου 2009, στην Córdoba της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της οποίας θα ψηφισθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής,

- Να πραγματοποιηθεί Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Σάο Πάολο Βραζιλίας στις 10-12 Ιουλίου τ.ε.,

- Να συσταθεί Ιστοσελίδα του Δικτύου Νεολαίας, για την καλύτερη διάδοση πληροφοριών για προγράμματα που απευθύνονται στη νεολαία π.χ. κατασκηνώσεις, υποτροφίες, κλπ.

Την Κυριακή 1η Μαρτίου, η Ελληνική Κοινότητα του Παναμά, διοργάνωσε μια εξαιρετική γιορτή, κατά την οποία, όχι μόνο όλοι γλέντησαν με την καρδιά τους αλλά ήταν και μια ευκαιρία αλληλογνωριμίας με τους εκεί Έληνες.

Την ημέρα εκείνη παραδόθηκαν επισήμως από το Σ.Α.Ε. της Περιφέρειας και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό 32 βιβλία, δωρεά του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” και 2 εθνικές ενδυμασίες, δωρεά του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Ομίλου «Κρυστάλλης».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πρόγραμμα της Συνέλευσης, οργανώθηκε και επίσκεψη στο Σχολείο ATENEA και το Μουσείο του, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, γνωρίζοντας από κοντά, αυτό το έργο του άξιου συμπατριώτη μας, Χαράλαμπου Τζανετάτου, που χάρη στις αξιέπαινες προσπάθειές του, η ελληνική κουλτούρα και το ελληνικό στοιχείο έχουν δυναμική παρουσία στην Πόλη του Παναμά.

Σαντιάγο, Χιλή 13 Μαρτίου 2009

Δελτία τύπου / ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής – Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής