Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιά...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Νέα Υόρκη09.03.2009

Η κυβέρνηση επιδεικνύει “διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον” για τον Ελληνισμό της Διασποράς και το εξέφρασε με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας σε εκδηλώσεις ομογενειακών φορέων που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί (ώρα Ελλάδας), στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Βαληνάκης παρέστη σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του αρχιμανδρίτη Απόστολου Κουφαλλάκη και στην χοροεσπερίδα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής.

Στη συνέχεια, ήταν προσκεκλημένος στην ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε το “Δίκτυο Γυναικών” του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής για να τιμηθεί η Ημέρα της Γυναίκας.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε στην 103η χοροεσπερίδα της Λημνιακής Αδελφότης “Ήφαιστος”.

Σε όλες τις εκδηλώσεις είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα ζωτικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και να επισημάνει το “σημαντικό ρόλο” που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Όσο αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση “συνεργάζεται σταθερά και ακούραστα” με την κυπριακή “αξιοποιώντας την τουρκική ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, αλλά και τις διμερείς σχέσεις με στόχο να επιτύχουν την εγκατάλειψη από μέρους της Τουρκίας της λογικής της δύναμης και των τετελεσμένων και την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής λογικής της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου”.

Αναφερόμενος στη συνομιλίες που διεξάγονται στη Λευκωσία είπε ότι “με λύπη μας παρατηρούμε σήμερα ότι η διαδικασία δεν έχει αποδώσει, καθώς ακόμη οι κάποιες συγκλίσεις που υπήρξαν ήταν περιορισμένης έκτασης κι αξίας. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η άλλη πλευρά συνεχίζει να θέτει απαράδεκτες θέσεις που πολλές φορές ξεφεύγουν από τη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο κ. Βαληνάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής για την 61η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Χθες παρέστη σε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και στη συνέχεια μίλησε στον εορτασμό των Δωδεκανησίων.

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Τις «σημαντικές εξελίξεις», με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας που πέτυχε το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, συζήτησαν σε συνάντηση τους ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ο κ. Βαληνάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μια σειρά προβλημάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα οποία «συνεχίζουν να υφίστανται», παρά τις «ενθαρρυντικές εξελίξεις» με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Ο κ. Βαληνάκης εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για το θέμα του ορφανοτροφείου. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (Commission on International Religious Freedom) των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει την σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν ήταν και η πρόσφατη πρωτοβουλία 32 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου να αποστείλουν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, οι κ.κ. Βαληνάκης και Δημήτριος θεωρούν ότι δημιουργούνται «ενθαρρυντικά δεδομένα» με τις θέσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν για το Πατριαρχείο.

Τέλος, συζήτησαν πτυχές που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Ομογένεια και την οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα