Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Στη Βουλή η ψήφος των ομογενών

ΣΑΕ

Send | Print | RSS ΣΑΕ '
Στη Βουλή η ψήφος των ομογενών
Αθήνα24.02.2009

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής με αφορμή την καταψήφιση, από το ΠΑΣΟΚ, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Βάσει του συντάγματος (άρθρο 51) ο νόμος που ρυθμίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια «ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η σημερινή στάση του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στις αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος να συμπεριφερθούν αναλόγως, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι απόψεις του για τη δημιουργία «περιφερειών εξωτερικού» και για την «επιστολική ψήφο» δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Παυλόπουλος: Δηλαδή, συναίνεση για το ΠΑΣΟΚ είναι ή προσχωρείτε στις απόψεις μου αλλιώς δεν προχωρώ στην ψήφιση. Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το νομοσχέδιο και μετά την πρώτη εφαρμογή του (η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν μετά την 1/1/2011), ας έρθει το ΠΑΣΟΚ, εάν είναι
στην κυβέρνηση, «και να κάνει αυτά που εκείνο νομίζει. Και τότε, να μας έχει δώσει το παράδειγμα της συναίνεσης και να πει: Είχα διαφωνίες αλλά το ψήφισα εν ονόματι των αποδήμων ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου και τώρα το αλλάζω. Και (να πει το ΠΑΣΟΚ) σας καλώ , όπως εγώ τότε ψήφισα, να ψηφίστε κι εσείς τώρα. Δεν το λέει αυτό. Μας λέει καταψηφίζω, γιατί έτσι νομίζω. Λέγοντας σε όποιες αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος – αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση – ότι κι εσείς, συμπεριφερθείτε αναλόγως».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «όποιος κρατά αυτή τη θέση, ας το ξέρουν οι απόδημοι, απλά δεν θέλει να τους δώσει δικαίωμα ψήφου». Ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Κελέτσης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαλόγου και επιτρέπει την τοποθέτηση τριών αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης είπε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο. Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο και μάλιστα μεταβατικό:
«Θα κάνουμε πειραματισμό, να δούμε πως πηγαίνει, και μετά θα πάμε σε κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε ο κ. Χυτήρης ο οποίος έγειρε και θέματα συνταγματικότητας, όπως το εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας της ψήφου. Φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις, για να πούμε στους απόδημους ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, έστω και μεταβατική να ψηφίσουν, είπε ο κ. Χυτήρης. Τόνισε μάλιστα ότι για να έχουν πραγματικό ρόλο οι απόδημοι, πρέπει να υπάρχουν περιφέρειες, πχ Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας κοκ καθώς και αναλογία ψήφων-εκπροσώπων. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει αυτή την προχειρότητα, σεβόμενη τους απόδημους, είπε ο κ. Χυτήρης καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είπε ότι δεν μπορούν «οι έξω να αποφασίζουν πως θα ζήσουν οι μέσα: Δεν μπορούν οι Έλληνες που ζουν επί δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες, να καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας. Σκεφτείτε να ψηφίσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Θα αλλοιώνεται η πραγματική θέληση των Ελλήνων της Ελλάδας» είπε ο κ. Σκυλλάκος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρότεινε να καθιερωθεί ο θεσμός των αποδήμων βουλευτών, να δημιουργηθούν περιφέρειες εξωτερικού και ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης ζήτησε η πρώτη θέση στα
ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων να διατίθεται για απόδημο υποψήφιο βουλευτή ενώ τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ