Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Κυβερνητική για την ψήφο τω...

ΣΑΕ

Send | Print | RSS ΣΑΕ '
Κυβερνητική για την ψήφο των αποδήμων
Αθήνα11.02.2009

Ομόφωνα εγκρίθηκε το εκτελεστικό σχέδιο νόμου του Συντάγματος, σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, από τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθύμισε ότι, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2001, ψηφίστηκε διάταξη για τη συμμετοχή των αποδήμων στην πολιτική ζωή του τόπου και την εκλογική διαδικασία, ωστόσο, επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση δεν είχε φέρει σχετικό εκτελεστικό νόμο.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου.

Όπως είπε, «από το 2006, υπήρξε ένα πρώτο σχέδιο το οποίο συζητήσαμε με τα κόμματα, καθώς χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να ψηφιστεί ο νόμος».

Το πρώτο σχέδιο που προέβλεπε ότι οι Απόδημοι θα μπορούσαν να ψηφίζουν για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχει απορριφθεί από τα κόμματα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, μετά από συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, «καταλήξαμε με τα κόμματα σε ορισμένους άξονες, τους οποίους αποτυπώσαμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο αυτή τη στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή».

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών.

Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Κάθε κόμμα θα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια.

Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών, όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν.

Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.

«Σημασία έχει να υπάρξει η πρώτη εφαρμογή και μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά.

«Η κυβέρνηση εκπληρώνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου τη δέσμευση που είχε αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και καθένας στη Βουλή θα αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ΄ αυτό το κάλεσμα. Δεν μπορεί να στερήσουμε από τους αποδήμους το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι συνταγματική επιταγή, αλλά και χρέος μας απέναντί τους, όταν γνωρίζουμε πόσα τους οφείλουμε και πόσο είναι δυνατόν να ανανεώσουν την πολιτική ζωή του τόπου με τη συμμετοχή τους και με τις ιδέες τους».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Επιστολική και προξενική ψήφο για τους αποδήμους, με τη δημιουργία ξεχωριστών περιφερειών για τη διασπορά, η πρόταση του ΠαΣοΚ για τη διασφάλιση της γνήσιας εκπροσώπησης της ψήφου των αποδήμων στην ελληνική βουλή, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι το ΠαΣοΚ εναντιώνεται στην πρόταση της Κυβέρνησης για τους αποδήμους και δεν θέλει να τους εμπλέξει σε μικροκομματικό κυνήγι θησαυρού.

Πηγή: www.athina984.gr

 
Share |

ΣΑΕ