Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Δελτία τύπου ΣΑΕ Προεδρείο - Ομιλία Δρ. ...

Δελτία τύπου

Send | Print | RSS Δελτία τύπου '
11.12.2008

Το δικαίωμα συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην διαδικασία του εκλέγειν είναι συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα. Ειδικότερα για την επιστολική ψήφο, να υπενθυμίσω ότι το Ελληνικό Σύνταγμα αναφέρει στο Άρθρο 51 παράγραφος 4:
 
«Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.»
 
Η θέση που υποστηρίζει και το ΣΑΕ για το δικαίωμα ψήφου με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο είναι σύννομο και κατά την δική μου άποψη και το πλέον βιώσιμο σενάριο για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στο εξωτερικό. Άλλωστε είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στον κόσμο.
Οι Απόδημοι των χωρών αυτών ψηφίζουν είτε λοιπόν με την επιστολική ψήφο, είτε σε εκλογικά τμήματα στίς κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία, είτε σε συνδιασμό και των δύο αυτών μεδόδων, επιπλέον ορισμένες χώρες μελετούν η παρέχουν τη ν δυνατότητα χρήσεως της ηλεκτρονικής ψήφου.
 
Την στιγμή που οι ίδιοι οι βουλευτές μπορούν π.χ.οταν βρίσκονται στο εξωτερικό με αποστολή της Βουλής,να ψηφίζουν νομοσχέδια με επιστολική η ηλεκτρονική ψήφο στην Βουλή, πρέπει και οι απόδημοι να έχουν αυτό το δικαίωμα.
 
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη φέρει προς διαβούλευση δύο σχέδια νόμου για το θέμα και τα δύο επιμένουν στην διαδικασία της κάλπης και του εκλογικού τμήματος. Πιστεύω όμως ότι  μία μέθοδος (της κάλπης) δεν θα πρέπει να αποκλείει την άλλη.
 
Οι εκλογές ανά την υφήλιο με κάλπες συνεπάγονται κατ’ αρχάς μεγάλο οικονομικό κόστος. Επιπλέον, αυτή η εκλογική διαδικασία είναι επιλεκτική αφού αποκλείονται πρακτικά από αυτήν οι απόδημοι έλληνες πολίτες που δεν κατοικούν κοντά σε εκλογικό τμήμα.  Η δημιουργία εκλογικών τμημάτων στα κατά τόπους προξενεία ή πρεσβείες είναι εφαρμόσιμη πρακτική μόνο σε σχετικά πυκνοκατοικημένες χώρες με αντίστοιχες υποδομές και ευκολία μετάβασης.

Είναι όμως αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπου ο Ελληνισμός είναι διάσπαρτος (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Λατινική Αμερική, Αφρική κλπ.) και η μεταβίβαση των ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα είναι αποτρεπτική ή αδύνατη.
Και είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία όλων των αποδήμων Ελλήνων οπουδήποτε και αν βρίσκονται. 

 Ούσα πολίτης της Αυστρίας μιας χώρας που χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, νομίζω ότι η εφαρμογή της μεθόδου της επιστολικής ψήφου είναι εφικτή και εφαρμόσιμη.
 
Ο ψηφοφόρος που έχει καταγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα λαμβάνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, ταχυδρομικώς, στην μόνιμη διεύθυνση κατοικίας του στο εξωτερικό που δήλωσε κατά την εγγραφή του, ένα φάκελο αποσταλμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, όπου εσωκλείονται τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια. Ο Ομογενής ψηφίζει και στέλνει και πάλι με συστημένη και επείγουσα επιστολή σε συγκεκριμένη προ-τυπωμένη στον φάκελο διεύθυνση στην Ελλάδα (Υπουργείο Εσωτερικών).
 
Ο φάκελος ανοίγεται παρουσία ειδικής επιτροπής, η οποία βεβαιώνει ότι είναι δεν έχει υπάρξει παραβίαση του φακέλου. Ο φάκελος τοποθετείται σε ειδική κάλπη.  Η ειδική αυτή κάλπη ανοίγεται παρουσία εκλογικού αντιπροσώπου και εφορευτικής επιτροπής την ημέρα των εκλογών μετά την λήξη της ψηφοφορίας και γίνεται η καταγραφή των ψήφων των αποδήμων.
 
Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει: α) την δυνατότητα σε όλους όσους τους απόδημους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν και δικαιούνται να ψηφίσουν, να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Β) την διαφάνεια και το απόρρητο της ψηφοφορίας, γ)  την αξιοπρεπή και αποδοτική συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές.
 
Ποια είναι τα οφέλη από την διαδικασία; Πολλά και σημαντικά.
 
Θεωρώ ότι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε δεν είναι μόνον η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αλλά και η εν γένει συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των αποδήμων στο Ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι. Ένα ακόμη σημαντικό όφελος της διαδικασίας είναι η χαρτογράφηση και απογραφή του Ελληνισμού ανά τον κόσμο, δίνοντας μας την δυνατότητα ως ΣΑΕ αλλά και στην Ελληνική Πολιτεία της χάραξης μακρόπνοης και ουσιαστικής στρατηγικής.
 
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από την διαδικασία αυτή, είναι ότι όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων δεν αφορά τις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές ή τα πολιτικά οφέλη για το κάθε κόμμα, αλλά το γεγονός ότι η συμμετοχή στην διαδικασία του εκλέγειν με  αυτό τον τρόπο θα προσεγγίσει και τις επερχόμενες γενιές και την μελλοντική τους σύνδεση με την Ελλάδα.
 
Δύο σημεία λοιπόν θέλω να τονίσω : 1)Η Επιστολική ψήφος είναι η ενδεδειγμένη λύση 2) Εξασφαλίζει την συμμετοχή όχι μόνον της πρώτης γενιάς των μεταναστών αλλά και των επομένων γενεών. Δεν είναι θέμα κομματικής εκμετάλλευσης, αλλά συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη και την διασύνδεση των νεωτέρων με τον τόπο τους.
 
Εξ’ όσων γνωρίζω η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στις σχετικές τους θέσεις δεν απορρίπτουν την επιστολική ψήφο, τουναντίον την προωθούν.
 
Τώρα, στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται οι απόδημοι να ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι στις εκλογικές περιφέρειες από τις οποίες προέρχονται.

Ακόμη, τα κόμματα υποχρεούνται να βάλουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τουλάχιστο 3 υποψήφιους «οι οποίοι αποδεδειγμένα διαμένουν στο εξωτερικό επί μια δεκαετία, πριν από την ανακήρυξη των εκλογών και έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κατά την νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών». Θα πέπει παράλληλα να ληφθεί μέριμνα για την δυνατότητα ανεξαρτήτων υποψηφίων η συνδυασμών που δεν επιθυμούν πιθανώς να συμπεριληφθούν σε κανένα απο τα υφιστάμενα κόμματα.
 
Να επισημάνω ακόμη ότι, για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε ότι αφορά τους Ομογενείς, νομίζω ότι πρέπει οι Ομογενείς να εκλέγουν τους δικούς τους υποψηφίους. Οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι ήδη εκλέγουν στην Βουλή και στην Γερουσία τους αντιπροσώπους των αποδήμων τους.
 
Οι απόδημοι βουλευτές θα φέρουν όχι μόνο μία καινούργια – διαφορετική νοοτροπία στην Ελληνική Βουλή αλλά και τεχνογνωσία και αντίληψη. Επιπλέον, οι απόδημοι βουλευτές γνωρίζοντας ότι η εκλογική τους βάση είναι οι απόδημοι, θα ενδιαφερθούν πραγματικά για τα προβλήματα της δικής του συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας και θα παλέψουν για αυτά στην Ελληνική Βουλή.
 
Είναι λοιπόν καιρός πλέον η τωρινή κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα νά έχουν το απαιτούμενο θάρρος να φέρουν προς ψήφιση στην Βουλή σχετικό νόμο που θα υλοποιεί την συνταγματική επιταγή. Γιά την επίτευξη του στόχου λοιπόν δεν χρειάζεται μόνο όμως η συνταγματική κατοχύρωση αλλά και η πολιτική βούληση.

 Και ο διάλογος της Ομογένειας μέσα από το ΣΑΕ με την Ελληνική Πολιτεία για το θέμα αυτό θα πρέπει να είναι διαρκής και εποικοδομητικός, έτσι άλλωστε ως ΣΑΕ θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τον γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό και εισηγητικό χαρακτήρα που έχουμε νομοθετικά κατοχυρώσει. 
 
Σας ευχαριστώ

 
Share |

Δελτία τύπου