Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ωκεανίας Δικτυώνονται οι ομογενείς ν...

ΣΑΕ Ωκεανίας

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ωκεανίας '
Σίδνεϊ06.10.2008

Πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ, στο κτίριο της κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας στο Στάνμορ, το ιδρυτικό συνέδριο του Δικτύου Νεολαίας του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, στο οποίο συμμετείχαν 100 νέοι από όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας και τη Νέα Ζηλανδία. Συμμετείχαν νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Την επιστροφή του θεσμού του Δικτύου Νεολαίας χαιρέτισε, με ιδιαίτερη θέρμη, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος, όπως τόνισε, αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα όχι μόνο για την εκπροσώπηση των νέων στο κεντρικό όργανο του ΣΑΕ, αλλά και μία προσπάθεια εκ μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού να καλλιεργήσει στους νέους το ενδιαφέρον για τα κοινά και την οργανωμένη παροικία.

«Βλέπουμε αυτόν τον θεσμό ως ένα πρώτο βήμα για την αναγέννηση των παροικιακών μας οργανισμών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, μέσα από το ΣΑΕ, οι νέοι μας θα καταφέρουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και τα σχέδιά τους όσον αφορά στο μέλλον της παροικίας τους, αλλά και για θέματα όπως η ελληνική ταυτότητα και γλώσσα», δήλωσε.

Με το μήνυμα «Αφήστε το παρελθόν και κάντε μια καινούρια αρχή», χαιρέτισε τα μέλη των πολιτειακών Συμβουλίων Νεολαίας του ΣΑΕ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Χάρης Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική Πολιτεία στο ιδρυτικό συνέδριο. Αφού μετέφερε τον χαιρετισμό της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, είπε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να συζητήσουμε για το πού θα πάει η ομογένεια όσο περνούν οι γενεές, να βρούμε νέα εργαλεία, να δούμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να εξελιχθεί η παροικία. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τις ιδέες σας και τους προβληματισμούς σας για το μέλλον το δικό σας. Είναι μία χρυσή ευκαιρία αυτή για όλους».

Εκτός από τον κ. Χατζηχαραλάμπους, την Ελλάδα εκπροσώπησε και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη, Άννα Βασιλειάδου.

Μεταξύ των άλλων επισήμων που παραβρέθηκαν στο συνέδριο, ήταν και οι πρόξενοι της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Βασίλης Τόλιος και η νεοφερμένη πρόξενος της Κύπρου στην Καμπέρα Χριστιάνα Τζίκα. Και οι δύο διπλωμάτες ευχήθηκαν στους νέους ένα παραγωγικό διήμερο, ενώ τόνισαν ότι το μέλλον της ομογένειας της Αυστραλίας βρίσκεται στα χέρια τους και εξέφρασαν την πίστη τους ότι οι νέοι δεν θα αφήσουν το έργο της πρώτης γενιάς να πάει χαμένο.

Την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστραλία εκπροσώπησε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Νίκος Οικονομίδης.

Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων του συνεδρίου ήταν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μιχάλης Τσιανίκας από το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders, Δρ Βρασίδας Καράλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ και Σάββας Παπασάββας από το Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Notre Dame δυτικής Αυστραλίας. Το μήνυμα και των τριών πανεπιστημιακών ήταν κοινό: ζήτησαν από τους νέους να στηρίξουν την ελληνική παιδεία και γλώσσα, αλλά και τις πανεπιστημιακές Έδρες Νέων Ελληνικών, γιατί, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για τη συνέχιση της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, συζητήθηκαν και προτάσεις των νέων στα θέματα της ελληνικής γλώσσας και της εκπαίδευσής της, της πληροφόρησης των νέων σε εθνικά θέματα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και τις ευκαιρίες σε σχέση με την συμμετοχή της στα παροικιακά δρώμενα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε τη συζήτηση των θεμάτων της προώθησης της ελληνοαυστραλιανής ταυτότητας, της επικοινωνίας μεταξύ των γενεών όσον αφορά τα παροικιακά θέματα και της επικοινωνίας και δικτύωσης της ελληνικής νεολαίας της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα που επικράτησε μεταξύ των συνέδρων ήταν ιδιαίτερα θετικό και πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε οι νέοι να αποκτήσουν ουσιαστική φωνή σε όλους τους τομείς της παροικιακής ζωής είναι μεγάλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Ωκεανίας