Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Αφρικής Νεανικός παλμός στην ιδρυτι...

ΣΑΕ Αφρικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Αφρικής '
Νεανικός παλμός στην ιδρυτική συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής
Πρετόρια14.08.2008

Στο άγριο μα συνάμα και ειδυλλιακό τοπίο της αφρικανικής ηπείρου, ξεκίνησε το «ταξίδι» 35 νέων από τη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, προς την ίδρυση του πρώτου οργανωμένου δικτύου επικοινωνίας τους. Πρόκειται για την ιδρυτική συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής, που διεξάγεται στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και στόχο έχει να δικτυώσει τους νέους απόδημους ανά τον κόσμο και να αποτελέσει την αφετηρία για καινοτόμες δράσεις από το πλέον ζωντανό κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, τους νέους.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο «οικοδεσπότης» της διοργάνωσης, συντονιστής της Περιφέρειας Αφρικής Εγγύς/Μέσης Ανατολής του ΣΑΕ, Χάρης Γκουβέλης, «ο ρόλος του ΣΑΕ είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη νεολαία να συμμετέχει στη διεθνή έκφραση του ελληνισμού» και στην ουσία «το δίκτυο νεολαίας είναι το έδαφος κατάρτισης για τα ενεργά κοινοτικά στελέχη του μέλλοντος».

Στόχος της δημιουργίας του Δικτύου είναι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της NAHYSOSA, του Εθνικού Συνδέσμου Φοιτητών και Νέων Νοτίου Αφρικής, Δημήτρης Βαφειάδης, «να συντονίσουμε τη δράση μας και να ιδρύσουμε οργανώσεις νέων στις χώρες της περιοχής, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες δομές και να διατυπώσουμε με μια, ενιαία, φωνή, τα προβλήματα και τα αιτήματά μας ως απόδημη νεολαία».

Στις εργασίες της Ιδρυτικής Συνέλευσης του Δικτύου, στην Πρετόρια, την άλλοτε επονομαζόμενη και «αφρικανική Ιερουσαλήμ», την πρώην έδρα του καθεστώτος του Άπαρτχαϊντ αλλά και μετέπειτα τόπο της ορκωμοσίας του Νέλσον Μαντέλα ως προέδρου της χώρας, το «ρυθμό» δίνουν οι νέοι, αλλά την εμπειρία και τη γνώση μεταφέρουν τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που βρίσκονται κοντά στους νέους: ο αντιπρόεδρος της μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής, Αντώνης Καρπούζας.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο κ. Νιώτης ανέφερε – μεταξύ άλλων – πως το «πολυτιμότερο σύστημα που φιλοδοξούμε να φτιάξουμε είναι τα Δίκτυα Νεολαίας του ΣΑΕ», επισημαίνοντας πως τα δίκτυα αυτά υπάρχουν άτυπα και «ζουν» παράλληλα με το ΣΑΕ από το 1995, το 1999 οργανώθηκαν σε μια πρώτη απόπειρα και σήμερα με τον πλέον πρόσφατο νόμο (Νόμος 3480/2006) γίνεται η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας δικτύων νεολαίας με βάση την περιφερειακή συνεργασία.

«Ιδιαίτερης σημασίας υπόθεση, διακομματική» χαρακτήρισε τον απόδημο ελληνισμό και ιδιαίτερα τη νεολαία ο κ. Καρπούζας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους νέους πως στο «πρόσωπο» της ειδικής μόνιμης επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό της Βουλής, έχουν έναν καλό σύμμαχο, φίλο και συνεργάτη. «Πιστεύουμε στη δύναμη του απόδημου ελληνισμού για τη μεταλαμπάδευση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού σε όλη την υφήλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο βουλευτές, μαζί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες της συνέλευσης, ξεναγήθηκαν από τον κ. Γκουβέλη στα γραφεία του ΣΑΕ στην Πρετόρια, στο πολιτιστικό κέντρο και το σχολείο που λειτουργεί υπό τη σκέπη της ιστορικής ελληνικής κοινότητας της νοτιοαφρικανικής αυτής πόλης (σ.σ. φέτος η Ελληνική Κοινότητα της Πρετόριας έκλεισε έναν αιώνα ζωής) και «φιλοξενεί» περίπου 75 μαθητές. Για τον χριστιανισμό στην Πρετόρια ενημέρωσε τους επισκέπτες ο πατήρ Μιχαήλ Βιζυηνός, εφημέριος του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της μοναδικής ορθόδοξης εκκλησίας της πόλης, που χτίστηκε το 1972 από Εβραίο αρχιτέκτονα σε πρωτοχριστιανικό ρυθμό, με έναν εντυπωσιακό τρούλο 780 τ.μ., εξίσου εντυπωσιακή εικονογράφηση και «φιλοξενεί» όχι μόνο Έλληνες αλλά και ορθοδόξους από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και διάφορα κράτη της Βαλκανικής. Οι καμπάνες του ναού του Ευαγγελισμού, μαζί με αυτές των άλλων εκκλησιών – έπειτα από μεταξύ τους συμφωνία – χτυπούν εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες στις 12 το μεσημέρι, σε μια κίνηση συμβολισμού κατά της βίας και της εγκληματικότητας, που μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας.

Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής ενημέρωσε τους δύο βουλευτές – σε γεύμα στην πρεσβευτική κατοικία – ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, Αριστείδης Σάνδης, ο οποίος, με αφορμή τη συγκρότηση του Δικτύου Νεολαίας της περιοχής εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας καινούργιας και δυναμικής παρουσίας των νέων ελληνικής καταγωγής της Περιφέρειας».

Ο κύριος κορμός των εργασιών της συνέλευσης, η «ατζέντα» της οποίας συζητήθηκε και εγκρίθηκε σήμερα από τους συνέδρους, ξεκινά αύριο με τη συζήτηση των προβλημάτων των νέων αποδήμων της περιοχής, την υιοθέτηση του καταστατικού λειτουργίας του Δικτύου, την εκλογή προεδρείου, συντονιστή και συντονιστικής επιτροπής κ.ο.κ.

Ο νεανικός ελληνικός «παλμός» στη Νότια Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Στην Αίγυπτο, η πλειοψηφία των νέων της ευρύτερης ελληνικής κοινότητας συγκεντρώνεται στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Το 1992 υπήρξε επανίδρυση της οργάνωσης νέων αποδήμων στην Αίγυπτο, η οποία ανοίγει τους «κόλπους» της και σε μη Έλληνες, αφενός μεν λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των νέων της ελληνικής κοινότητας, αφετέρου δε λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του ντόπιου στοιχείου για τον ελληνικό πολιτισμό. Οι οργανωμένοι νέοι στη χώρα του Νείλου συναντώνται – συνήθως – μια φορά την εβδομάδα για να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες, σκέψεις και προβληματισμούς.

Στη Συρία, όπου η παρουσία του ελληνικού στοιχείου υπολογίζεται σε περίπου 2.200 άτομα, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη δομή νέων της ομογένειας. Η Συρία είναι εξάλλου μια από τις χώρες, στις οποίες το υπό συγκρότηση Δίκτυο Νεολαίας της περιοχής φιλοδοξεί να οργανώσει και να φέρει πιο κοντά τους νέους.

Στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή μεν, ενεργή δε ελληνική κοινότητα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οργανωμένες δομές νεολαίας.

Στον αντίποδα, στην Ιορδανία οι νέοι ομογενείς είναι οργανωμένοι από το 1998 και ο σύλλογός τους αριθμεί 56 εγγεγραμμένα μέλη, με εκλεγμένο προεδρείο και δραστηριότητες που στόχο έχουν να κρατήσουν αναμμένη τη «φλόγα» του ελληνισμού και να την παραδώσουν από γενιά σε γενιά.

Στον Λίβανο, με τους περίπου 2.800 Έλληνες, οι νέοι δεν είναι οργανωμένοι επίσημα, ενώ το Ελληνικό Κλαμπ που λειτουργούσε πριν από χρόνια και αποτελούσε τον «συνδετικό κρίκο» της κοινότητας, έκλεισε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Δυναμικό «παρών» δίνουν οι νέοι Έλληνες ομογενείς στη Νότια Αφρική, όπου η πρώτη Επιτροπή Νέων συγκροτήθηκε το 1948. Σήμερα, λειτουργεί ένας ισχυρός Εθνικός Σύνδεσμος Φοιτητών και Νέων Νοτίου Αφρικής, η NAHYSOSA, με πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών για τη νεολαία και όχι μόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Αφρικής