Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Προεδρείο Συνάντηση του Προεδρείου το...

ΣΑΕ Προεδρείο

Send | Print | RSS ΣΑΕ Προεδρείο '
Συνάντηση του Προεδρείου του ΣΑΕ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Αθήνα04.06.2008

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, είχε σήμερα στην Αθήνα το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της οργάνωσης κ. Στέφανο Π. Ταμβάκη.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Προεδρείου ενημέρωσαν για την εξέλιξη του ΣΑΕ και γενικότερα για τα θέματα που απασχολούν τον απανταχού Ελληνισμό.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ταμβάκη και τα Μέλη του Προεδρείου για το έργο τους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά του ΣΑΕ, τιμούμε τους Έλληνες της διασποράς. Και, όπως έχουμε ήδη αποδείξει έμπρακτα, δεν θα φεισθούμε κόπων για την περαιτέρω οργανωτική βελτίωση και την στήριξη του Συμβουλίου».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κινητοποίηση του ΣΑΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε θέματα Νεολαίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι σταθερά βασικός άξονας της κοινής και εθνικής προσπάθειας για τον Οικουμενικό Ελληνισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, μνημονεύοντας και τις «πρωτοβουλίες σύσφιξης των σχέσεων των απανταχού Ελλήνων με τις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους, εδραιώνοντας τον ρόλο του Ελληνισμού ως γέφυρα φιλίας της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο».

Αναφερόμενος στην ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ για τα πεπραγμένα του 2007, ο κ. Καραμανλής τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι «οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων των απόδημων Ελλήνων, όπως αυτές αποτυπώνονται, καρποφορούν και – να το τονίσω – μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον. Και είναι σημαντικό το ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν τόσο τις κοινωνίες των χώρων διαμονής, όσο και τις σχέσεις των Ελλήνων ανά ήπειρο και ταυτόχρονα με την μητρόπολη και τις πατρογονικές εστίες».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τον εκτελεστικό νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση για το ΣΑΕ, με τον οποίο, όπως είπε, «αξιοποιήθηκε η εμπειρία του παρελθόντος, εντοπίστηκαν και θεραπεύθηκαν ατέλειες και παραλείψεις, έτσι ώστε το Σ.Α.Ε σήμερα να είναι και αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό». Για το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την εκπροσώπηση στην τακτική συνέλευση του ΣΑΕ, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται πια στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του, υπογραμμίζοντας την εποικοδομητική συμβολή των οργάνων του ΣΑΕ στη σύνταξή του.

Σε ό,τι αφορά το μείζον, όπως το χαρακτήρισε, θέμα του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Έγκαιρα προετοιμάσαμε προσχέδιο νόμου, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, όπως επίσης κοινοποιήθηκε στα Κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων. Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων. Και με δεδομένο ότι για την ψήφισή του, όπως γνωρίζετε, κατά το Σύνταγμα, απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 Βουλευτών πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η αναγκαία σύγκλιση απόψεων.

Για το λόγο αυτό, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών τις αμέσως επόμενες μέρες, θα καλέσουν τους εκπροσώπους των Κομμάτων για να συζητήσουν εξ υπαρχής το όλο θέμα. Και αφού προκύψει η αναγκαία σύνθεση απόψεων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις θέσεις του ΣΑΕ, θα συνταχθεί το συντομότερο δυνατό το τελικό σχέδιο νόμου. Θέλω να ξέρετε ότι πρόθεση και επιδίωξή μου είναι η όλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι η ψήφος θα είναι μια περαιτέρω προσφορά του απανταχού ελληνισμού στην πατρίδα.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολιτικοποιηθούμε. Αντιλαμβάνεστε ότι η ψήφος θα μας ενώσει περαιτέρω και θα είναι μια ακόμα μεγαλύτερη προσφορά στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Ταμβάκης, σημειώνοντας ότι η πρόταση του ΣΑΕ να εκλέγονται ομογενείς βουλευτές μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από εκλογικές περιφέρειες της Ομογένειας, όπως και να καλυφθούν τρις θέσεις από αυτές των βουλευτών επικρατείας.

• Φωτογραφίες απο τις Συναντήσεις :

 
Share |

ΣΑΕ Προεδρείο