Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Προεδρείο Κατατέθηκαν οι θέσεις του Σ...

ΣΑΕ Προεδρείο

Send | Print | RSS ΣΑΕ Προεδρείο '
Αλεξάνδρεια10.05.2007

Με μία επιστολή – υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κατέθεσε σήμερα τις θέσεις του για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και τον σχετικό νόμο για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης περί ψήφου των αποδήμων καθώς και για τη στήριξη αυτής εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης δήλωσε ότι η θέσπιση του δικαιώματος ψήφου για τους Απόδημους Έλληνες θα ενδυναμώσει τον οργανωμένο Ελληνισμό του εξωτερικού και θα φέρει τους Έλληνες ομογενείς πιο κοντά στην Μητέρα Πατρίδα. Η ψήφος των αποδήμων, όπως επισήμανε ο ίδιος, δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικής εκμετάλλευσης καθώς ο Ελληνισμός της Διασποράς, αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό και η υλοποίηση του μακροχρόνιου αυτού αιτήματος θα αποτελέσει την απαρχή της σύγχρονης, ουσιαστικής προσφοράς στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Το ΣΑΕ στην επιστολή του προτείνει τη σύσταση μιας Διερευνητικής Μικτής Επιτροπής που θα απαρτίζεται από τα μέλη του Προεδρείου του, νομικούς και προσωπικότητες της Ομογένειας, για τη μελέτη και κατάρτιση της τελικής πρότασης αναφορικά με τη δημιουργία των νέων εκλογικών περιφερειών των Ελλήνων του εξωτερικού.

Παράλληλα, επί του προσχεδίου του νόμου επισημαίνεται η ανάγκη αφενός να δημιουργηθούν και άλλα εκλογικά κέντρα σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί Ελλήνων, με χρήση των άμισθων προξενείων και αφετέρου να συμπεριληφθεί στον Νόμο και το δικαίωμα επιστολικής ψήφου ώστε να ληφθούν υπόψη και οι ομάδες που διαμένουν σε περιοχές μακριά από τα μητροπολιτικά κέντρα με την απόλυτη διασφάλιση του αδιάβλητου και της ασφαλούς εφαρμογής της διαδικασίας αυτής. Τέλος διατυπώνεται το αίτημα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2010 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Η πρόταση του ΣΑΕ κατατέθηκε στους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΝ) και το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμη Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

 
Share |

ΣΑΕ Προεδρείο