Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ ΣΑΕ με μια ματιά ΣΑΕ Περιφέρειες Περιφέρεια Αφρικής & Ε./Μ. ...

Περιφέρεια Αφρικής & Ε./Μ. Ανατολής

Περιφέρεια Αφρικής & Ε./Μ. Ανατολής

Περιφερειακός Συντονιστής :
Χάρης Γκουβέλης

Μέλη Συντονιστικού Συμβουλίου:
Βασίλης Μαγδαληνός
Κωνσταντίνος Πιστικός (Καζαμπλάνκα / Μαρόκο)
Μιχάλης Αντωνιάδης (Τζέντα / Σαουδική Αραβία)
Αναστάσιος Χριστοφόρου ()
Χαράλαμπος Κατσιμπρής (Αλεξάνδρεια / Αίγυπτος)
Νικόλαος Νίνος (Ιεροσόλύμα)

Iστοσελίδα:
www.saeafrica.com

Η Περιφέρεια ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αποτελείται από ένα σύνολο κοινοτήτων και οργανώσεων ιστορικού Ελληνισμού, με πολύχρονη παρουσία και με σημαντικό ρόλο στις χώρες αυτές. Οι οργανώσεις αυτές διαδραμάτισαν και άφησαν έντονη την σφραγίδα τους παντού και συνεχίζουν με την παρουσία τους να προβάλουν και να τιμούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Η Περιφέρεια έχει οργανώσεις-μέλη από 27 χώρες Αφρικής-Εγγύς και Μέσης Ανατολής και συνεχίζεται η προσπάθεια να εντοπιστούν ομογενείς και σε άλλες χώρες της Περιφέρειας. Τα μέλη προέρχονται από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Σουαζιλάνδη, Κένυα, Καμερούν, Κονγκό, Λίβανο, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μπουρούντι, Μποτσουάνα, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Συρία, Τανζανία, Τυνησία. Εκπροσωπούνται επίσης τα παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και Ιεροσολύμων, ιδρυτικά μέλη από το 1995, καθώς και οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ.

Οι πρεσβυγενείς κοινότητες της Αιγύπτου, ο δυναμικός Ελληνισμός της Νοτίου Αφρικής, τα παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και Ιεροσολύμων, οι κοινότητες, οι οργανώσεις, η νεολαία της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και Κεντρικής και Νοτιότερης Αφρικής με την δράση τους, την ιστορική διαδρομή τους και την παρουσία τους έδωσαν ένα διαφορετικό στίγμα από όλες τις άλλες εθνότητες που ζουν στις χώρες υποδοχής.

Ο Ελληνισμός, σχεδόν σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες, συμμετείχε και συνεχίζει σε πολλές από αυτές να συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι, όπως επίσης στο επιχειρηματικό, εμπορικό και ακαδημαϊκό τομέα.
Η οργάνωση των κοινοτήτων, που άρχισε πριν από 165 χρόνια περίπου, έγινε πάνω στη βάση της λαϊκής οργάνωσης και η εκκλησία είχε την δική της αυτόνομη πορεία και δράση. Οι δρόμοι ήταν κοινοί, συμπληρωματικοί και αρκετές φορές παράλληλοι. Ένας Ελληνισμός που για τουλάχιστον 100 χρόνια αναπτυσσόταν ραγδαία, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, έχτισε σχολεία, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, γήπεδα. Οργανώθηκαν αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές οργανώσεις, φιλανθρωπικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι. Αυτή η παρακαταθήκη συνθέτει μέχρι και σήμερα την εικόνα του οργανωμένου ελληνισμού.

Το μοντέλο αυτής της οργάνωσης αποδείχτηκε πολύ πετυχημένο και μπόρεσε μέχρι και σήμερα να διατηρήσει ένα θετικό και αποτελεσματικό κλίμα συνεργασίας, στήριξης και συμπόρευσης στα θέματα που αφορούν στην ομογένεια και την Εκκλησία.

Η λειτουργία της Περιφέρειας του ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής από τον Δεκέμβριο 1995 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2006, και η συνέχιση από την Περιφέρεια Αφρικής-Εγγύς και Μέσης Ανατολής έγινε εύκολα αποδεκτή από το σύνολο της οργανωμένης βάσης του Ελληνισμού, σε όλες τις χώρες, συνεργάζεται συνεχώς μαζί της και ταυτόχρονα μπόρεσε και συγκέντρωσε έναν αριθμό ομογενών, με πλούσια κοινωνική δραστηριότητα στις χώρες όπου ζει, αλλά συνεχίζει να παραμένει εκτός των ελληνικών οργανώσεων. Βέβαια ο κατάλογος είναι μεγάλος και είμαστε ακόμα στην αρχή. Πιστεύω όμως ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν.

Πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς και Μέσης Ανατολής είναι και θα παραμείνει το δίπτυχο, γλώσσα, νεολαία, όπου έχουνε επικεντρωθεί οι δράσεις.

Βασικός στόχος είναι και η ενθάρρυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των ομογενών στην ενεργή πολιτική ζωή κάθε χώρας, όπου ζει και δραστηριοποιείται, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές.

Το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας, όπως συμφωνήθηκε από το Συντονιστικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στο Προεδρείο του ΣΑΕ είναι:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 – ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΤΟΧΟΣ:
Εφαρμογή της χρηστής διοίκησης του Γραφείου της Περιφέρειας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και σύμφωνα με τις αρχές της ορθής διαχείρισης.

ΔΡΑΣΕΙΣ: • Συμμόρφωση στην ισχύουσα νομοθεσία.
• Διαφανής και υπεύθυνη διοίκηση της περιφέρειας και των οργανώσεων.
• Κανονισμός Λειτουργίας Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας.
• Αποδοτική και αποτελεσματική διοίκηση που εκπληρώνει τους στόχους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οργάνωσης, των μελών της και του Ελληνικού κράτους.
• Η καθιέρωση Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην κάθε Περιφέρεια, που θα αποτελείται από τις διακεκριμένες προσωπικότητες που θα επιλέγονται για το ΣΑΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΤΟΧΟΣ:
Η διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσω της διδασκαλίας των ελληνικών.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
• Υποστήριξη των κοινοτικών σχολείων και εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με «Πρόσληψη ομογενών και Ελλήνων μεταναστών σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού», που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα, που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία μας.
• Υποστήριξη στις έδρες ελληνικών σπουδών
• Συνέχιση της συνεργασίας με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ Ωνάσης» στα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που έχουν αρχίσει στην περιφέρειά την τελευταία τριετία
• Οικονομική ενίσχυση για τα προγράμματα της διδασκαλίας των Ελληνικών, μέσω των νέων μεθόδων τεχνολογίας.
• Καθιέρωση υποτροφιών για τους σπουδαστές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν στην χώρα που ζουν για να διδάξουν.
• Ενθάρρυνση και ενίσχυση των προγραμμάτων Φιλοξενίας και Ανταλλαγής σπουδαστών και ερευνητών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3 – ΔΙΚΤΥΑ

ΣΤΟΧΟΣ:
Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ομογενών στα Δίκτυα ανάλογα με τον τομέα ενδιαφέροντος και δράσης τους.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Δημιουργία και λειτουργία των δικτύων Νεολαίας (πρώτη προτεραιότητα), Επιχειρηματιών, Ακαδημαϊκών και Γυναικών.
• Κανονισμός για τις διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας των δικτύων, μέσα στο πλαίσιο της Περιφέρειας και με ευθύνη του Συντονιστικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Συνέλευσης.
• Δημιουργία βάσης δεδομένων, και ένα πρόγραμμα δράσης για κάθε δίκτυο που είναι συμπληρωματικό των στόχων και των δράσεων της Περιφέρειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4 – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΟΧΟΣ:
Για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης της περιοχής.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Αναβάθμιση της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών της περιοχής.
• Αναβάθμιση της ιστοσελίδας και εξασφάλιση συνεχούς ενημέρωσης και ανανέωσης της.
• Καθιέρωση μιας στρατηγικής για τα ΜΜΕ της περιοχής, που είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για τα ΜΜΕ παγκόσμια, με στόχο την προβολή των θεμάτων που θέλουμε στα τοπικά, ξένα και περιφερειακά μέσα.
• Συνεργασία και στήριξη, των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους)
• Αναβάθμιση και ενημέρωση του τρόπου επικοινωνίας με τις οργανώσεις- μέλη του ΣΑΕ στην Περιφέρεια.
• Η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ, πρέπει να είναι δωρεάν σε όλες τις χώρες του κόσμου, και όχι να είναι ένα επί πλέον συνδρομητικό κανάλι, με αναβάθμιση του προγράμματος της,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5 – ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΜΕΛΩΝ

ΣΤΟΧΟΣ:
Εξασφάλιση της βιωσιμότητας των οργανώσεων του Ελληνισμού, που αποτελούν τον θεσμικό παράγοντα διατήρησης του Ελληνισμού απανταχού της γης.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Αντιμετώπιση και επίλυση, όπου είναι δυνατόν, των προβλημάτων που υπάρχουν με τα μητρώα μελών και την καταγραφή των ομογενών στις οργανώσεις της Περιφέρειας.
• Υποστήριξη για την ανάπτυξη των οργανώσεων και την συνέχιση της λειτουργίας τους.
• Ενθάρρυνση για τη ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ομογενών και τη συνεργασία μεταξύ των μελών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ:
Η αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και των προβλημάτων της καθημερινότητας των ομογενών, στην Ελλάδα,

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Προτάσεις και εισηγήσεις προς το ελληνικό κράτος σχετικά με τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που απασχολούν τους ομογενείς, όπως το συνταξιοδοτικό, τα διαβατήρια, η διαδικασία επαναπατρισμού, το φορολογικό καθεστώς, οι υπηκοότητες (Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους συζύγους ομογενών με ξένη υπηκοότητα [μεικτοί γάμοι] το δικαίωμα, μετά από αρκετά χρόνια γάμου, της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί από όλη την Ευρώπη και την Κύπρο που έδωσε υπηκοότητες στους συζύγους που είναι παντρεμένοι πάνω από 12 χρόνια).
• Η έκδοση των νέου τύπου διαβατηρίων, έχει δημιουργήσει δυσκολίες, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας Λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων, σε πολλά αστυνομικά τμήματα, τους ορίζουν ημερομηνία, που πολλές φορές ξεπερνά την διάρκεια της προγραμματισμένης παραμονής τους στην Ελλάδα. Πρόταση: Να λειτουργήσουν σε 2-3 σημεία της Αθήνας ειδικά τμήματα για τους ομογενείς για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα και να αποφευχθούν όλες αυτές τις δυσκολίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7 – ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΤΟΧΟΣ:
Κινητοποίηση για την υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων και ενθάρρυνση της συμμετοχής των ομογενών στη δημόσια ζωή των χωρών όπου ζουν.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικά για τα εθνικά θέματα και τη διάδοση της ενημέρωσης στα μέλη και τα στελέχη που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και επικοινωνιακή ζωή κάθε χώρας του εξωτερικού.
• Συνεργασία με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση
• Ενθάρρυνση και συμμετοχή στα προγράμματα της αναπτυξιακής βοήθειας, που χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8 – ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ:
Να εστιάσουμε στην υλοποίηση προγραμμάτων υψηλής σπουδαιότητας για τον Ελληνισμό.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
• Ενεργή συμμετοχή παγκόσμια στην προσπάθεια να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
• Συμμετοχή στην προσπάθεια διεκδίκησης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων στη Λάρισα και το Βόλο το 2013 φιλοξενηθούν τα μεσογειακά παιχνίδια στην Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 2007 θα γίνει η ψηφοφορία μεταξύ των Εθνικών Επιτροπών για την ανάδειξη της διοργανώτριας χώρας. Το ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι περισσότερες από τις χώρες που θα ψηφίσουν, μπορεί να αναλάβει σε συνεργασία με τις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες την προώθηση και προβολή της ελληνικής υποψηφιότητας με ένα δυναμικό σχέδιο δράσης, που θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο του 2007.