Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Δράσεις Θέσεις ΣΑΕ Προγράμματα Φιλοξενίας

Προγράμματα Φιλοξενίας

Προγράμματα Φιλοξενίας

Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς, όλων των ηλικιών και από όλες τις ηπείρους, επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα στο πλαίσιο προγραμμάτων φιλοξενίας που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), με τη συμμετοχή της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Το ΣΑΕ, γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα προγράμματα, που αποδίδουν καρπούς χρόνο με το χρόνο, συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών- Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τους άλλους φορείς για την ανάπτυξη τους. Μόνο το 2007 φιλοξενήθηκαν πάνω από 3.500 ομογενείς.

Ο στόχος των προγραμμάτων είναι η καλλιέργεια μιας αμφίδρομης σχέσης με την Ελλάδα, ειδικότερα των παιδιών και των νέων που δεν έχουν γνωρίσει την πατρίδα. Τα προγράμματα για παιδιά και νέους συνδυάζουν την ψυχαγωγία με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα.

Οι εντυπώσεις πάντα άριστες. Επιστρέφοντας τα παιδιά έχουν γεμάτες τις ατζέντες με τηλέφωνα και διευθύνσεις για να κρατήσουν επαφή μεταξύ τους, με τη σιγουριά ότι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των απανταχού Ελλήνων.

«Χτίζοντας το μέλλον»: νέο πρόγραμμα φιλοξενίας του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το ΣΑΕ

Για πρώτη το 2007 το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η συνείδηση της συνύπαρξης σε έναν καλύτερο κόσμο, διοργάνωσε τον Ιούνιο στις κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ στην Μαλεσίνα Φθιώτιδας το εικοσαήμερο πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» για παιδιά ηλικίας 12-14 ετών από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Μέσα σε ένα ωραίο περιβάλλον, τα παιδιά συμμετείχαν σε δράσεις ομάδας που η κάθε μια τους αποτελούνταν από παιδιά και από τις τέσσερεις χώρες με διαφορετικές θρησκείες και διαφορετική πολιτισμική παράδοση. Συνδετικός κρίκος πέντε παιδιά ελληνικής καταγωγής από κάθε χώρα.

Κατά την τελετή λήξης της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά χόρεψαν ελληνικούς χορούς, παρουσίασαν έκθεση με τις καλλιτεχνικές κατασκευές που τα ίδια δημιούργησαν, τραγούδησαν και διηγήθηκαν τις εντυπώσεις και εμπειρίες τους από τις μέρες που πέρασαν στην Ελλάδα.

«Θέλαμε τα παιδιά να νοιώσουν ότι μπορούν να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο να είναι ευτυχισμένοι σεβόμενοι ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και ζώντας στην ίδια γειτονιά. Δεν ξέρω αν το πετύχαμε, γεγονός όμως είναι ότι τα παιδιά, όπως δήλωσαν τα ίδια, γυρίζουν στις πατρίδες τους γεμάτα από ευχάριστες αναμνήσεις από τη φιλοξενία τους στην Ελλάδα.», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε το πρόγραμμα.